Ce ştim despre…


Criză?
Cuvântul «criză» are ca rădăcină greces-cul «krinein» (a decide). A fost deseori folosit în trecut pentru a descrie faza decisivă, în bine sau rău, produsă pe parcursul unei boli. Este aproape imposibil să cuprinzi toate aspectele unei crize într-o singură definiţie.

În general, pe planul relaţiilor internaţio-nale, criza este asociată evenimentelor cu implicaţii politice, econo-mice, financiare sau militare DETALII...

COMUNICAT   DE   PRESĂ
Nr. 3 din 04 aprilie 2019

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt a operaționalizat, începând din această lună, o autospecială pirotehnică, achiziționată din fondurile Consiliul Județean Olt, având o valoare de 135.000 de lei.

Autospeciala este încadrată de trei pompieri, un comandant de echipaj, un conducător auto și un servant, va interveni pentru asanarea teritoriului de muniția neexplodată și transportul acesteia în condiții de siguranță pentru populație și participanții la trafic.

Autospeciala are o gardă înaltă la sol și un sistem de deplasare de 4x4, menite să ajute pentru o intervenție promptă în orice condiții de teren,  beneficiază de dotări de ultimă generație privind siguranța, datorită materialului din care este confecționat compartimentul destinat depozitării muniției pe timpul transportului, privind sistemul de radiocomunicații, precum și dispozitivele acustice și luminoase prin care atenționează populația .Este omologată de Registrul Auto Român ca vehicul cu echipare specifică I.G.S.U.

În ultimii ani, în vederea optimizării operațiunilor de intervenției în cazul producerii unor situații de urgență, în dotarea pompierilor olteni au intrat mai multe autospeciale și echipamente moderne de intervenție, în urma derulării de către Consiliului Județean Olt și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt, în calitate de beneficiar final, a unor proiecte cu fonduri europene sau cu finanțare din bugetul Consiliului Județean.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plutonier Major Victor Enuș  (tel. 0766.338.358)

Activități Ziua Protecției Civile și 10 ani SMURD Olt

 În contextul sărbătoririi Zilei Protecției Civile din România și aniversării a 10 ani de la inaugurare SMURD Olt, joi, 28 februarie, începând cu ora 09.00, va fi organizată o activitate de „porți deschise" la subunitățile de pompieri din Slatina, Caracal și Scornicești, iar începând cu ora 13.30, în amfiteatrul Colegiului Național „Radu Greceanu" se va desfășura o ședință festivă la care vor participa oficialități locale și județene și cadre ale inspectoratului.

Măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece

Statistica incendiilor din ultimii ani, la nivel județean, arată că în perioada sezonului rece majoritatea incendiilor care se manifesta la gospodăriile populaţiei, au drept cauze instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile,  necurăţate şi neverificate la timp.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a transmis primarilor din judeţ solicitarea ca, prin Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, să desfăşoare o acţiune de informare a cetăţenilor precum şi a conducerilor instituţiilor din subordine şi a instituţiilor de învăţământ privind pregătirea sistemelor de încălzire pentru sezonul rece. De asemenea, s-a solicitat ca S.V.S.U. să desfăşoare controale preventive la instituţiile de învăţământ şi cele subordonate administraţiei locale, pentru a se asigura de viabilitatea condiţiilor de securitate la incendiu ce trebuie asigurate pentru sistemele de încălzire şi pentru protecţia contra îngheţului a sistemelor şi instalaţiilor specifice din domeniul apărării împotriva incendiilor. 

Regulile şi măsurile ce trebuie verificate şi asigurate vizează:
•verificarea instalaţiilor de încălzire, repararea şi curăţarea sobelor şi coşurilor pentru evacuarea fumului; 
•instruirea persoanelor care răspund de aprinderea şi stingerea focurilor (la unităţi de învăţământ, unităţi sanitare, instituţii etc., care realizează încălzirea cu sobe); 
•verificarea stingătoarelor şi protejarea acestora împotriva îngheţului; 
•verificarea instalaţiilor de alimentare cu apă şi protejarea lor împotriva îngheţului;
•pregătirea uneltelor pentru dezăpezirea drumurilor de acces la sursele de apă, la intrările în clădiri şi în depozite; 
•evitarea supraîncălzirii sobelor care prin căldura radiată pot aprinde obiectele din apropiere;
•verificarea centralelor termice, indiferent de sursa combustibilă pentru încălzire folosită;
•verificarea instalaţiilor de alimentare cu energie electrică, a celor de împământare şi evitarea suprasolicitării acestora.

Conform datelor centralizate de Centrul Operațional Județean, în anul 2017, 124 de incendii au avut cauza probabilă instalațiile electrice defecte sau improvizate, iar 79 de incendii au izbucnit din cauza cușurilor de fum defecte sau neizolate corespunzător.   

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Sublocotenent Alin BĂSĂȘTEANU ( 0767.237.237)

Buletin de presă - 24 octombrie 2018

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt desfășoară miercuri, 24 octombrie, începând cu ora 11.00, un exercițiu de alarmare publică a populației în cazul producerii unui cutremur. Exercițiul se va desfășura în cooperare cu celelalte instituții și societăți cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

 Conform scenariului de desfășurare, în dimineața zilei de 24 octombrie, s-a produs un seism cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, care a afectat zona de sud a țării, municipiul Slatina fiind afectat. 

În urma executării recunoașterilor în teren, s-a constatat că o parte din tribuna Stadionului 1 Mai s-a prăbușit, iar mai multe persoane care participau la o competiție sportivă au fost surprinse sub dărâmături. De asemenea, s-au produs avarii grave la rețelele electrice, conductele de apă și gaz și la rețelele de comunicații. 

Pentru buna desfășurare a exercițiului s-a solicitat sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt, Serviciului Județean de Ambulanță Olt, Agenției pentru Protecția Mediului și societăților de telefonie, gaz, energie electrică și apă din Slatina.

Principalele obiective ale exercițiului sunt: verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante; pregătirea psihologică a efectivelor participante și a cetățenilor, pentru cunoașterea modului de comportare în cazul producerii unui cutremur; verificarea modului de organizare, desfășurare și coordonare a acțiunilor de limitare și înlăturare a efectelor unui cutremur. 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Sublocotenent Alin BĂSĂȘTEANU ( 0767.237.237)

Comunicat de presa - 18 septembrie 2018

Lansarea portalului web ro-alert.ro reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Informarea populației privind funcționarea aplicației RO-ALERT este necesară pentru continuarea testelor la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

 Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:
• Prezentarea sistemului RO-ALERT
• Configurare telefon
• Standarde - oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast
• Întrebări frecvente
• Instalează aplicația DSU
• Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori. 

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului. 

Secțiunea “Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 

Începând cu data de 19 septembrie 2018, va începe testarea Sitemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” și la nivelul județului Olt. 

În ziua de 19 septembrie, în intervalul orar 17.00-19.00, vor fi transmise mesaje de testare către populația din localitățile Balș, Corabia, Vișina și Giuvărăști, iar în data de 21 septembrie, în intervalul 10.00-12.00, vor fi transmise mesaje de avertizare către cetățenii din Slatina, Caracal, Scornicești și Stoenești. 

Testarea sistemului va continua în data de 21 septembrie, în intervalul orar 17.00-19.00, când vor fi transmise mesaje de avertizare către o zonă din municipiul Slatina, iar în data de 24 septembrie, se vor transmite mesaje către toate localitățile din județul Olt. În ziua de 26.09.2018, în intervalele 10.00-12.00 și 17.00-19.00, vor fi transmite mesaje de avertizare către toate localitățile din România.  

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plutonier major Victor ENUȘ ( 0766.338.358 )


Inscriere la Newsletter

Pentru a primi cele mai importante informatii.

RSS - Situatii de urgenta