Ce ştim despre…


Criză?
Cuvântul «criză» are ca rădăcină greces-cul «krinein» (a decide). A fost deseori folosit în trecut pentru a descrie faza decisivă, în bine sau rău, produsă pe parcursul unei boli. Este aproape imposibil să cuprinzi toate aspectele unei crize într-o singură definiţie.

În general, pe planul relaţiilor internaţio-nale, criza este asociată evenimentelor cu implicaţii politice, econo-mice, financiare sau militare DETALII...

Buletin de presă - 24 octombrie 2018

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt desfășoară miercuri, 24 octombrie, începând cu ora 11.00, un exercițiu de alarmare publică a populației în cazul producerii unui cutremur. Exercițiul se va desfășura în cooperare cu celelalte instituții și societăți cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

 Conform scenariului de desfășurare, în dimineața zilei de 24 octombrie, s-a produs un seism cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, care a afectat zona de sud a țării, municipiul Slatina fiind afectat. 

În urma executării recunoașterilor în teren, s-a constatat că o parte din tribuna Stadionului 1 Mai s-a prăbușit, iar mai multe persoane care participau la o competiție sportivă au fost surprinse sub dărâmături. De asemenea, s-au produs avarii grave la rețelele electrice, conductele de apă și gaz și la rețelele de comunicații. 

Pentru buna desfășurare a exercițiului s-a solicitat sprijinul Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt, Serviciului Județean de Ambulanță Olt, Agenției pentru Protecția Mediului și societăților de telefonie, gaz, energie electrică și apă din Slatina.

Principalele obiective ale exercițiului sunt: verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante; pregătirea psihologică a efectivelor participante și a cetățenilor, pentru cunoașterea modului de comportare în cazul producerii unui cutremur; verificarea modului de organizare, desfășurare și coordonare a acțiunilor de limitare și înlăturare a efectelor unui cutremur. 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Sublocotenent Alin BĂSĂȘTEANU ( 0767.237.237)

Măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece

Statistica incendiilor din ultimii ani, la nivel județean, arată că în perioada sezonului rece majoritatea incendiilor care se manifesta la gospodăriile populaţiei, au drept cauze instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile,  necurăţate şi neverificate la timp.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a transmis primarilor din judeţ solicitarea ca, prin Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, să desfăşoare o acţiune de informare a cetăţenilor precum şi a conducerilor instituţiilor din subordine şi a instituţiilor de învăţământ privind pregătirea sistemelor de încălzire pentru sezonul rece. De asemenea, s-a solicitat ca S.V.S.U. să desfăşoare controale preventive la instituţiile de învăţământ şi cele subordonate administraţiei locale, pentru a se asigura de viabilitatea condiţiilor de securitate la incendiu ce trebuie asigurate pentru sistemele de încălzire şi pentru protecţia contra îngheţului a sistemelor şi instalaţiilor specifice din domeniul apărării împotriva incendiilor. 

Regulile şi măsurile ce trebuie verificate şi asigurate vizează:
•verificarea instalaţiilor de încălzire, repararea şi curăţarea sobelor şi coşurilor pentru evacuarea fumului; 
•instruirea persoanelor care răspund de aprinderea şi stingerea focurilor (la unităţi de învăţământ, unităţi sanitare, instituţii etc., care realizează încălzirea cu sobe); 
•verificarea stingătoarelor şi protejarea acestora împotriva îngheţului; 
•verificarea instalaţiilor de alimentare cu apă şi protejarea lor împotriva îngheţului;
•pregătirea uneltelor pentru dezăpezirea drumurilor de acces la sursele de apă, la intrările în clădiri şi în depozite; 
•evitarea supraîncălzirii sobelor care prin căldura radiată pot aprinde obiectele din apropiere;
•verificarea centralelor termice, indiferent de sursa combustibilă pentru încălzire folosită;
•verificarea instalaţiilor de alimentare cu energie electrică, a celor de împământare şi evitarea suprasolicitării acestora.

Conform datelor centralizate de Centrul Operațional Județean, în anul 2017, 124 de incendii au avut cauza probabilă instalațiile electrice defecte sau improvizate, iar 79 de incendii au izbucnit din cauza cușurilor de fum defecte sau neizolate corespunzător.   

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Sublocotenent Alin BĂSĂȘTEANU ( 0767.237.237)

Buletin de presă - 08 iulie 2018

În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a avertizărilor cod portocaliu de ploi abundente și creșteri de debite și niveluri pe mai multe cursuri de apă, cu efecte locale de inundații, în această dimineață, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. 

Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință, iar la aceasta au participat prefecții județelor aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice, dar şi reprezentanții instituțiilor județene cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență provocate de evenimente hidro-meteo periculoase. 

După încheierea videoconferinței, s-a desfăşurat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-au luat măsurile care se impun pentru protecția populației pe timpul avertizărilor hidro-meteorologice. 

La nivel judeţean, s-a dispus asigurarea permanenţei la sediile primăriilor, monitorizarea cursurilor de apă de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt ( SGA) și Sistemul Hidrotehnic Independent ( SHI ) Olt, verificarea acumulărilor piscicole și activarea Comitetului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției ( CJCCI ). Tot în cadrul şedinţei, au fost comunicate măsurile luate pentru ca barajele de pe râul Olt să poată prelua debitele provenite din precipitaţii. 

CJCCI își va desfășura activitatea pe toată durata codurilor meteorologice și hidrologice și va fi format din reprezentanți ai Instituției Prefectului Olt, ISU Olt, SGA Olt SHI Olt, Inspectoratului de Poliție Olt și Inspectoratului de Jandarmi Olt. 

Pe timpul codurilor meteorologice și hidrologice, ISU Olt va intensifica activitățile de verificare a asigurării permanenței la sediile primăriilor și de informare preventivă a populației. Cetăţenii vor primi materiale cu măsuri de protecţie în cazul producerii de inundaţii, iar aceste informaţii vor fi afişate şi la sediile primăriilor.  

Recomandăm cetățenilor să respecte îndrumările primite din partea autorităților și să se informeze despre situația meteorologică din zonele în care doresc să se deplaseze. De asemenea, pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, este recomandat să se evite deplasarea sau staționarea în câmp deschis pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase, dar și traversarea cursurilor de apă cu debite mărite pe poduri sau podețe instabile sau care au fost afectate de inundații. 

Peste 100 de pompieri, cu mijloace pentru evacuarea apei şi ambarcaţiuni cu motor, sunt pregătiţi pentru a interveni în sprijinul populației, dacă situaţia o va impune. În sprijinul pompierilor pot acţiona şi poliţişti, jamdarmi şi membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Sublocotenent Alin BĂSĂȘTEANU (0767.237.237)

Comunicat de presa - 18 septembrie 2018

Lansarea portalului web ro-alert.ro reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Informarea populației privind funcționarea aplicației RO-ALERT este necesară pentru continuarea testelor la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

 Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:
• Prezentarea sistemului RO-ALERT
• Configurare telefon
• Standarde - oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast
• Întrebări frecvente
• Instalează aplicația DSU
• Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori. 

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului. 

Secțiunea “Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 

Începând cu data de 19 septembrie 2018, va începe testarea Sitemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” și la nivelul județului Olt. 

În ziua de 19 septembrie, în intervalul orar 17.00-19.00, vor fi transmise mesaje de testare către populația din localitățile Balș, Corabia, Vișina și Giuvărăști, iar în data de 21 septembrie, în intervalul 10.00-12.00, vor fi transmise mesaje de avertizare către cetățenii din Slatina, Caracal, Scornicești și Stoenești. 

Testarea sistemului va continua în data de 21 septembrie, în intervalul orar 17.00-19.00, când vor fi transmise mesaje de avertizare către o zonă din municipiul Slatina, iar în data de 24 septembrie, se vor transmite mesaje către toate localitățile din județul Olt. În ziua de 26.09.2018, în intervalele 10.00-12.00 și 17.00-19.00, vor fi transmite mesaje de avertizare către toate localitățile din România.  

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plutonier major Victor ENUȘ ( 0766.338.358 )

Comunicat de presa 26.02.2018


 Județul Olt se află în această perioadă sub incidența a două avertizări meteorologice Cod Portocaliu de ninsori, viscol și temperaturi scăzute. 

Începând din data de 26 februarie, ora 03.00, la sediul ISU Olt, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției format din specialiști din cadrul Instituției Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt, Inspectoratul de Poliție Județean Olt, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Olt. 

Structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizate pentru asigurarea misiunilor în sprijinul populației, fiind în dispozitiv peste 700 de pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, cu aproximativ 200 de mijloace tehnice. Efectivele de intervenție pot fi suplimentate cu personal aflat în turele libere.

Circulația pe drumurile naționale și județeane se desfășoară în condiții de iarnă, iar societățile de deszăpezire acționează cu peste 60 de utilaje și au împrăștiat circa 200 de tone de material antiderapant. Se circulă cu dificultate pe Drumul Județen 679, pe tronsonul Mihăești-Seaca-Văleni, Drumul Județean 641, pe tronsonul Caracal-Cezieni, Drumul Județean 546, pe tronsonul Brebeni-Coteana și Drumul Județean 546 C, pe tronsolnul Potcoava-Perieți. În aceste zone sunt mobilizate utilaje de deszăpezire care acționeză pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil, dar și pentru lărgirea drumului.    

La nivelul Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență s-a dispus asigurarea serviciului de permanență, cu personal specializat și identificarea persoanelor fără adăpost în vederea transportului către spațiile de cazare asigurate la nivelul localităților.

Echipajele structurilor MAI, cu sprijinul Poliției Locale Slatina desfășoară misiuni de patrulare în vederea identificării persoanelor fără adăpost. Persoanele identificate vor fi transportate către spațiile de cazare asigurate de administrațiile locale. În adăpostul pus la dispoziție de CLSU Slatina au fost cazate noapte trecută șapte persoane fără adăpost.   

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, din datele comunicate de societate de distribuție, a fost afectat un punct de transformare, iar aproximativ 50 de consumatori din comuna Izbiceni nu sunt alimentați cu energie electrică.  

Recomandări:

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. 

De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

CENTRUL DE COMUNICARE AL COMITETULUI JUDEȚEAN PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ OLT


Inscriere la Newsletter

Pentru a primi cele mai importante informatii.

RSS - Situatii de urgenta